Make your own free website on Tripod.com

FÅ EN SNABBARE DATOR

Har du en långsam dator? Du kanske inte behöver slänga ut den än. Speciellt om man surfar på internet har datorn en förmåga att suga upp en massa program som använder upp mycket av dess kapacitet.
Lika viktigt är att du städar din dator med jämna mellanrum eftersom allt "skräp" i datorn saktar upp den.

Obs Använder du Windows XP eller ME bör du innan du startar storstädningen skapa ett återställningsalternativ innan du sätter igång.
Start/Alla program/Tillbehör/Systemverktyg/Systemåterställning
skulle något gå fel kan du återgå till startläget

 1. TA BORT SPIONPROGRAMMEN
  Gå till download.com där kan du gratis ladda ner Ad-Aware SE ett fint litet program som rensar din hårddisk från oönskade program som nästlat sig in på din dator och saktar ned den.
 2. 98 TILL XP
  Har du Windows 98 - byt då till Windows XP som är både stabilare och bättre
 3. DISKFRAGMENTERING
  Defrag är ett program som skapar mer utrymme på hårddisken genom att bunta ihop alla filfragment. Du finner under "tillbehör" och "systemverktyg" i datorns startmeny. Det tar flera timmar och görs bäst när du inte behöver använda datorn på ett tag.
 4. RENSA REGISTRET
  Allt som händer i datorn sparas i en databas kallad "registret". Här bör man inte som glad amatör rota själv, det kan sluta illa. Det finns program som rensar upp i registret. Det ger en snabbare uppstart och färre krascher.
  Ett bra program är Norton Systemworks, från Symantec. Det finns en shareware version på symantec.com Det finns också flera gratisprogram. Sök på "register" hos download.com
 5. STÖRRE HÅRDDISK
  Skaffa större hårddisk och du får automatiskt en bättre dator. För ett par hundralappar installerar en databutik den åt dig.
 6. NYARE VERSIONER AV PROGRAM
  Programmen blir allt effektivare och snabbare
 7. TA BORT DET ONÖDIGA
  Högerklicka på skrivbordet, klicka på fliken "utseende" och sedan på "effekter". Klicka bort kryssen ur alla effekter.
 8. FLERA HÅRDDISKAR
 9. Överkurs - Har du två hårddiskar kan operativsystemet arbeta med sin växlingsfil på en av dem, samtidigt som du du kan arbeta med dina dokument och program på den andra. Prata med din datorhandlare om vad du skall välja.
 • Fem råd om inget annat hjälper:
 • FORTARE
  KVICKARE
  SNABBARE
  ÖKA
  ANNARS